Πληροφορίες
Ημερομηνία: Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
Ώρα: 16.00 – 17.30
Γλώσσα: Ελληνικά

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του ZOOM

Εγγραφή
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή

Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε εδώ κλικ

Ομιλητές:

Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου
Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου
Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων

Συντονιστής
Δρ Μάριος Βαλιαντής, Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Έργων και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζας Κύπρου

Χορηγός της Συζήτησης είναι:

Η συζήτηση τελεί υπό την αιγίδα των:


Βιογραφικά Ομιλητών/Ομιλητριών

Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Η Νατάσα Πηλείδου ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις 10 Ιουλίου 2020. Προηγουμένως, από την 1η Μαρτίου 2018, είχε υπηρετήσει ως η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση από την οποία εργάστηκε για τη στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου, αποδοτικού και ολοκληρωμένου ναυτιλιακού κέντρου. Στα κύρια επιτεύγματα του Υφυπουργείου, κατά τη θητεία της κας Πηλείδου, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του ναυτιλιακού πλαισίου – νομοθεσιών και φορολογικών και άλλων κινήτρων, η επανέγκριση από την ΕΕ, μέχρι το 2030, του φορολογικού συστήματος που διέπει τη ναυτιλία, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Υφυπουργείου και η προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης και της ναυτικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων ναυτιλιακών εταιρειών και τη διεύρυνση του μεγέθους και του φάσματος του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος.

Διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και τον διορισμό της ως Υφυπουργού, όπου ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού, σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του Κράτους. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα (first class with distinction) στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πέραν των 15 ετών, έχοντας, μεταξύ άλλων, διατελέσει Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer), επικεφαλής των τμημάτων Finance, Marketing, HR, Administration, Operations και ΙΤ για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

Για 9 χρόνια εργάστηκε στην PwC σε Κύπρο, Μιλάνο και Λονδίνο, στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, ενέργειας, ανάπτυξης γης, ναυτιλίας και προϊόντων ταχείας κατανάλωσης.

Στο Λονδίνο παρέδιδε, επίσης, μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA, στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP. Επιπρόσθετα της μητρικής της γλώσσας, μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)

Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα Batchelor of Engineering (B.Eng Hons) στη Μηχανολογία, μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Philosophy (M.Phil) σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και στροβιλοµηχανών, διδακτορικό τίτλο Doctor of Philosophy (Ph.D) σε θέματα αριθμητικής ανάλυσης και ανώτερο διδακτορικό τίτλο Doctor of Technology (D.Tech) σε θέματα βελτιστοποίησης ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακής πολιτικής από το Loughborough University, Αγγλίας. Είναι Διακεκριμένο Μέλος του Institution of Engineering and Technology (FIET). Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς είναι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ήταν για σειρά ετών ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής της Κύπρου.

Στην επαγγελματική του καριέρα έχει δουλέψει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καθηγητής Συστημάτων Ισχύος και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη βιομηχανία όπως Βοηθός Διευθυντής στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου ήταν ο ιδρυτής και προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης. Είναι συντάκτης του διεθνούς έγκριτου περιοδικού Journal of Power Technologies, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Sustainable Energy Technologies and Assesments και είναι ο συγγραφέας επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και ο συγγραφέας εννέα βιβλίων.

Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ)

Γεννήθηκε το 1968 στην Αμμόχωστο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής της Σόφιας. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στη Λευκωσία.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου από το 2001 – 2005 και επανεκλέγηκε το 2009 μέχρι σήμερα. Διατέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ το 2005 – 2011. Επανεκλέγηκε το 2011 στο Γενικό Συμβούλιο ΕΤΕΚ και διατήρησε τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

Η Ανθή Χαραλάμπους είναι Χημικός Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με εξειδίκευση MSc στην Περιβαλλοντική Μηχανική, κάτοχος Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενέργειας. Στην αρχή της καριέρας της (1997) εργάστηκε στο εξωτερικό σε περιβαλλοντικά έργα, μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, στη διαχείριση και επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων.

Από το 2001 ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της ενέργειας, σε σημαντικούς οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό όπως το Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Την περίοδο 2009 έως 2016 διορίσθηκε η Διευθύντρια του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών. Από τον Οκτώβριο του 2016 εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και κατέχει σήμερα τη θέση της Διευθύντριας του Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Συμμετείχε σε πληθώρα συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και έχει αρκετές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της.

Δρ. Μάριος Βαλιαντής, Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Έργων και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζας Κύπρου

Ο Δρ. Μάριος Βαλιαντής είναι ο Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Έργων και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζας Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων CYS / TC22 από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2020. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής Κύπρου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Δρ. Βαλιαντής κατείχε τις θέσεις του Αναπληρωτή Κοσμήτορα του Business School και του Διευθυντή τουΚέντρου Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ως Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Ενέργειας διετέλεσε επικεφαλής για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας, Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2011-2017. Από το 2013 μέχρι το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έρευνας στο τομέα των μεταφορών στο πλαίσιο «Ορίζοντας 2020».

Ο Δρ. Βαλιαντής εργάστηκε επίσης στον τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και κατείχε Διευθυντικές θέσεις σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και μεταφορών. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από 100 έργα στους πιο πάνω τομείς.

Ο Δρ. Μάριος Βαλιαντής είναι κάτοχος διδακτορικού (PhD) με ειδίκευση στην Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Μεταφορές από το Imperial College, μεταπτυχιακού (MSc) στη Διαχείριση Περιβάλλοντος από το Louisiana State University, μεταπτυχιακού (ΜΒΑ) και πτυχίου (BSc) στην Πληροφορική από το University of New Orleans, και Executive Diploma in Digital Transformation από το MIT.